Horskí a leteckí záchranári pomáhali trom turistom.

13.06.2011 Poprad

Vysoké Tatry 13. júna (TASR) – Horskí a leteckí záchranári pomáhali počas nedele (12.6.) a uplynulej noci trom turistom. Ako prvý sa v nedeľu poobede vo Furkotskej doline zranil 44-ročný horolezec z Martina, ktorý vypadol z lezeckej steny.
Hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air-Transport Europe (VZZS ATE) Sylvia Galajda informovala, že muž mal zlomený členok. Lekár VZZS ATE zo strediska v Poprade ho ošetroval a evakuoval navijakom v sedačke z terénu. Pacienta počas medzipristátia naložili na palubu vrtuľníka a previezli do popradskej nemocnice.
Neskôr VZZS ATE požiadala o pomoc Horskú záchrannú službu (HZS) pri záchrane maďarského turistu. Vrtuľník sa k nemu nemohol dostať pre silný vietor. Na pomoc turistovi, ktorý po 100-metrovom páde pod Priečnym sedlom utrpel zranenia hlavy, chrbta a panvy, sa vydala skupina horských záchranárov.
Podľa HZS sa Maďar nachádzal približne v polovici trasy pod Priečnym sedlom smerom do Malej Studenej doliny, kde stále platí sezónna uzávera turistických chodníkov. Na záchrannú akciu boli nasadení štyria profesionálni záchranári a štyria dobrovoľníci. Turista bol aj napriek zložitému stavu pri vedomí a komunikoval. Záchranári ho ošetrili a dali do siete, spacieho vaku, zateplili ho a pomocou nosidiel transportovali dolu.
Zišli pod Téryho chatu k Nižnému plesu, kde chceli opäť použiť pri transporte vrtuľník. Keďže sa poveternostné podmienky nezlepšili, záchranári HZS pokračovali v akcii, ktorá trvala takmer šesť hodín. Turistu nakoniec transportovali až na Hrebienok nad Starým Smokovcom, kde si ho prevzala posádka Rýchlej lekárskej pomoci.
Do tretice museli horskí záchranári v noci na dnes pomáhať ďalšiemu turistovi z Martina, ktorý si v Zlomiskovej doline poranil nohu. Martinčan chcel spolu so svojím kamarátom zdolať Vysokú, avšak počas túry spadol do Dračieho sedla a následne vyletel zo snehového poľa do sute. Horskí záchranári ho po príchode na miesto ošetrili, zafixovali mu nohu a transportovali na Štrbské Pleso. Tam už mali turisti svoje motorové vozidlo. Záchranná akcia bola ukončená o 2. hodine nad ránom.
HZS upozorňuje, že aj tieto záchranné akcie sú príkladom toho, že sezónne uzávery majú svoje opodstatnenie, rovnako aj všetky výstrahy, na ktoré HZS kladie veľký dôraz. Sezónna uzávera vysokohorských turistických chodníkov platí do stredy 15. júna.
 

Vyberte región